Spring naar content

Aanleunwoning vs. Mantelzorgwoning

Wat is een aanleunwoning?

Een aanleunwoning is een woning voor ouderen die naast of in de omgeving van een verzorgingshuis of verpleeghuis geplaatst wordt. Ouderen wonen zelfstandig in een aanleunwoning, maar hebben wel de mogelijkheid gebruik te maken van de diensten van een verzorgingshuis of verpleeghuis. Zo is verpleging bereikbaar met behulp van een alarmknop. Een aanleunwoning is daarom geschikt voor mensen die nog goed te been zijn en veel zelf kunnen doen.

Verschil tussen aanleunwoning en mantelzorgwoning

Het grootste verschil tussen een aanleunwoning en een mantelzorgwoning is de mate van zorg. In een aanleunwoning zijn verplegers van een verzorghuis of verpleeghuis wel bereikbaar indien dit nodig is, maar is er geen sprake van dagelijkse verzorging. Zorgbehoevenden in een mantelzorgwoning hebben wel de mogelijkheid dagelijkse zorg te ontvangen. Bij een mantelzorgwoning is de zorgverlener vaak een familielid of andere naaste, omdat de mantelzorg woning wordt geplaatst op privé terrein van de mantelzorger. Er kan op ieder moment zorg worden verleent aan de hulpbehoevende, omdat de mantelzorgwoning in de tuin van de mantelzorger is geplaatst.

Een mantelzorgwoning is een vrijstaande woning, welke los staat van de woning van de mantelzorger. Het is mogelijk om een aanleunwoning op eigen terrein te plaatsen. In de meeste gevallen wordt deze tegen de woning van de mantelzorger geplaatst, zodat deze gemakkelijk zorg kan verlenen. Zo blijft er voor beiden partijen een mate van privacy, maar is zorg altijd dichtbij.

Meer informatie over een aanleunwoning of mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning of aanleunwoning biedt de mogelijkheid voor mantelzorgers gemakkelijk intensieve zorg te bieden aan chronisch zieken, gehandicapten of andere hulpbehoevenden. De zorgwoning wordt in de tuin van de mantelzorger geplaatst en is van alle gemakken voorzien, afgestemd op uw wensen. Naast het gemakkelijk bieden van intensieve zorg is er daarom ook nog voldoende ruimte voor privacy. Vraag meer informatie aan via het contactformulier of bekijk onze brochure.