Search
Generic filters

Assistentiewoning

U bent hier: 

Assistentiewoning

Een assistentiewoning, ook wel aanleunwoning genoemd, ligt in de nabijheid van een verzorgingstehuis en biedt net wat meer vrijheid dan een verzorgingstehuis. Naast assistentiewoningen zijn er nog andere manieren om een eigen woning te bezitten maar wel de juiste zorg te ontvangen.

Wanneer voor een assistentiewoning kiezen?
Voor ouderen of chronisch zieken die verzorging nodig hebben maar wél graag waarde hechten aan ruimte en privacy geeft een assistentiewoning net wat meer vrijheid dan een losse kamer in een verzorgingstehuis. Net als deze kamers zijn assistentiewoningen vaak nabij of in verzorgingshuizen gesitueerd. Bij zowel assistentiewoningen en de standaard verzorgingstehuizen is er verpleging aanwezig die de hulpbehoevenden kan ondersteunen en de juiste zorg bieden.

Lange wachtlijsten voor assistentiewoningen
Het nadeel van assistentiewoningen zijn vaak de lange wachtlijsten. Assistentiewoningen zijn er in minder grote getalen dan verzorgingstehuizen en door de vergrijzing zitten deze in veel gevallen overvol en gaan er vaak maanden overheen voordat u of uw naaste een assistentiewoning krijgt toegewezen. Daarnaast zijn de kosten van assistentiewoningen en verzorgingstehuizen vaak torenhoog terwijl de woning niet van u is.

Alternatief voor een assistentiewoning
Met het oog op de toenemende vergrijzing, het aantal mantelzorgers dat toeneemt, persoonlijk contact en het waarborgen van privacy voor de hulpbehoevende is er de afgelopen jaren een tendens te zien in het aantal aanvragen voor mantelzorgwoningen. Door onze jarenlange ervaring in de bouw hiervan en kennis binnen de zorg kunnen wij u adviseren over de bouw van mantelzorgwoningen en de zaken die hierbij komen kijken.

Assistentiewoning Anjer

Assistentiewoning of mantelzorgwoning?
Tussen een assistentiewoning en mantelzorgwoning zitten dus een aantal verschillen. Afhankelijk van uw wensen kunt u een afweging maken tussen beide typen woningen.

Kenmerken assistentiewoning

 • Zorg van een verpleger of verpleegster
 • Binnen of vlakbij een zorgcomplex
 • In veel gevallen geen mantelzorger benodigd
 • Gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoner met medebewoners met evt. dagbesteding
 • Hoge kosten en lange wachtlijsten

Kenmerken mantelzorgwoning

 • Tuin aan huis benodigd
 • Mantelzorgwoning in tuin van mantelzorger
 • Direct contact tussen mantelzorger en bewoner
 • Intensieve zorg van een naaste
 • Eigen woning die weer terug of doorverkocht kan worden
 • Verschillende typen & maatwerk mogelijk
 • Oplevering binnen 5 weken
 • Vergunningsvrij

Op zoek naar een hybridevorm?
Wilt u niet de hoge kosten dragen van een assistentiewoning, de hulpbehoevende wel in een omgeving laten wonen met lotgenoten en heeft u niet voldoende ruimte in de tuin om een mantelzorgwoning te plaatsen? Wellicht kan een zorghof de oplossing zijn! In verschillende gebieden vindt u deze zorghofjes met een aantal zorgunits. Hierbij profiteert de bewoner van het contact met anderen met behoud van de eigen privacy.

Meer weten?
Geïnteresseerd in een mantelzorgwoning of een zorghof? Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen. We stemmen graag alle wensen met u af om tot een passende oplossing te komen.

Vraag informatie aan

Ruim 50 jaar ervaring & vakmanschap in het bouwen van aangepaste woningen.

Interesse in één van onze
mantelzorgwoningen?

Laatste nieuws

Onze visie voor 2024

 Lees meer

Stop de Regelkolder!

 Lees meer

Ruim 65% van de gerealiseerde mantelzorgwoningen zijn ruimer dan 70m2

 Lees meer