Search
Generic filters

Groepswonen voor ouderen

U bent hier: 

DomusCura speelt in op een reeds 400-jarige traditie, namelijk het wonen in zorghofjes. Ondanks alle veranderingen in de maatschappij zijn zorghofjes altijd blijven bestaan. Een zorghof is een verzameling van individuele woningen die met elkaar verbonden zijn; dit maakt groepswonen voor ouderen mogelijk, echter behouden zij toch privacy omdat ieder een eigen woongedeelte heeft.

In het verleden leefden ouderen samen in zogenaamde zorghofjes, waardoor ze voor elkaar konden zorgen en elkaar in de gaten konden houden. Echter toen de verzorgingshuizen in het leven werden geroepen, waren de zorghofjes minder hard nodig. Nu de maatschappij veranderd is en ouderen weer meer geacht zijn om voor zichzelf te zorgen, zijn zorghofjes erg in trek.

Ouderen die in een hof wonen, kunnen zelf de regie vormen en zelfstandig wonen. Echter vormen zij wel een hechte gemeenschap met de andere bewoners in de senioren woongroep. Hierdoor wordt een gevoel van veiligheid en sociale controle gecreëerd. Zorghofjes zijn vooral geschikt voor ouderen die nog niet toe zijn aan intensieve zorg maar zich wel graag voorbereiden op de toekomst. Omdat de bewoners van een zorghof vaak goed voor elkaar zorgen, kan het moment van intensieve zorg aanvragen worden uitgesteld. Dit maakt het groepswonen voor ouderen zeer interessant. Uiteindelijk is het altijd mogelijk om intensieve zorg te verlenen aan de bewoners van een zorghof.

Hoe maken wij groepswonen voor ouderen comfortabel?

De zorghofjes van DomusCura komen in twee verschillende uitvoeringen, namelijk:

  • Als verlening bij een bestaand verzorgingstehuis. Dit kan zowel een permanente als een tijdelijke verlening zijn (bijvoorbeeld bij tijdelijk tekort aan woonruimte). Hierbij wordt rekening gehouden met een aanzienlijke restwaarde van een zorghof bij verkoop.
  • Een compleet zelfstandige woongroep voor ouderen met een eventuele gezamenlijke ontmoetingsruimte en de mogelijkheid tot (intensieve) zorg en een maaltijdservice.

Zowel de indeling & vormgeving van het zorghof en de individuele zorgwoningen zijn geheel naar wens te bepalen. Alle woningen van DomusCura voldoen aan het bouwbesluit, waardoor er alleen een aansluiting voor electra, water en riool vereist is.

Alle zorgwoningen in het zorghof worden verwarmd door middel van infrarood verwarming. Infrarood verwarming zorgt net als stralen van de zon voor natuurlijke warmte. Doordat infrarood geen convectie (lucht) nodig heeft om zich door de woning te verspreiden, kunnen ziektes, schimmels en stof ook geen doorgang vinden. Combineert u uw zorghof met zonnepanelen? Dan kan er een nagenoeg energie-neutraal zorghof gebouwd worden.

zorghof

Voordelen van groepswonen voor ouderen

Voor de bewoners van een zorghof biedt het groepswonen een aantal voordelen:

  • Veiligheid: Doordat het zorghof gesloten is kan niet zomaar iedereen het betreden. Eventuele toegangscontrole is ook mogelijk. Daarnaast houden de bewoners elkaar goed in de gaten en kunnen zij snel inspelen op bedreigende situaties.
  • Langer zelfstandig wonen: Middels de hulp van de andere bewoners, eventueel zorgpersoneel en de mogelijkheid tot een maaltijdservice kunnen senioren langer zelfstandig blijven wonen.
  • Betaalbaar: Vanwege de geringe ontwikkelingskosten is het mogelijk voor de ontwikkelaars of gemeentes om een betaalbare huurprijs te vragen voor het bewonen van een zorgwoning in een zorghof.

Naast voordelen voor de bewoners zijn er ook een hoop voordelen voor ontwikkelaars en gemeenten die interesse hebben in het plaatsen van een zorghof, namelijk:

  • Het plaatsen van een zorghof is een geringe investering en kost gemiddeld tussen de €65.000 – €70.000 per woning (incl. BTW).
  • De woningen zijn van hoogstaande kwaliteit en bevatten zeer goede isolatie (RC waarde wanden 4.5 / RC waarde daken 6.0)
  • Door zorghofjes te combineren met zonnepanelen kunnen er nagenoeg energie-neutrale woningen gebouwd worden.
  • Doordat men kookt op inductie en gebruikt maakt van infrarood-verwarming, is er geen gas nodig.
  • Wanneer de woningen voor tijdelijke huisvesting worden ingezet hebben de woningen een zeer goede restwaarde, en de woningen zijn verplaatsbaar. Hierdoor kunnen ze eventueel voor een andere locatie een oplossing bieden.

Interesse in een zorghof?

Zowel particulieren als ontwikkelaars & gemeentes kunnen bij ons terecht voor meer informatie. Vul het formulier op deze pagina in of neem direct contact met ons op.

Vraag informatie aan

Ruim 50 jaar ervaring & vakmanschap in het bouwen van aangepaste woningen.

Interesse in één van onze
mantelzorgwoningen?

Laatste nieuws

Onze visie voor 2024

 Lees meer

Stop de Regelkolder!

 Lees meer

Ruim 65% van de gerealiseerde mantelzorgwoningen zijn ruimer dan 70m2

 Lees meer