Spring naar content

Hypotheek kangoeroewoning

Wanneer er meerdere generaties onder één dak wonen met hetzelfde huisnummer, dan is er sprake van een zogenaamde kangoeroewoning ( ook wel mantelzorgwoning genoemd)

Indien u besluit om samen te gaan wonen met uw ouders of kinderen, dan zijn er veel zaken om over na te denken; waaronder de hypotheek. Bij een hypotheek voor een kangoeroewoning komen andere zaken kijken dan bij een reguliere hypotheek.

Bij het aanvragen van een hypotheek beschouwen de meeste geldverstrekkers een kangoeroewoning als twee of meer zelfstandige woningen met een gezamenlijke entree. Voordat u een hypotheek voor uw kangoeroewoning gaat aanvragen zijn er een aantal zaken welke belangrijk zijn. De belangrijkste hebben wij voor u inzichtelijk gemaakt.

Hypotheek kangoeroewoning; waar moet ik op letten? 

Meld dubbele bewoning bij de hypotheekverstrekker
Wanneer u gaat samenwonen met uw familie of vrienden, dan is het de vraag of een bank of hypotheekverstrekker een dubbele bewoning toe staat. Als u besluit om uw ouders of vriend in huis te nemen of zelf bij uw hulpbehoevende ouders in te trekken, dan bent u verplicht om dit te melden bij uw hypotheekverstrekker. Dit geldt ook voor als u een nieuw huis koopt en een mantelzorgwoning plaats om te gaan bewonen.

Houdt rekening met verandering van de woningwaarde
Wanneer er meerdere mensen onder één dak gaan wonen of als u een mantelzorgwoning plaats dan kan het zijn dat de woningwaarde beïnvloedt wordt. Dit kan zowel in positieve als negatieve zin. Deze verandering kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek voor de kangoeroewoning of het oversluiten hiervan.

Laat een ontruimingsverklaring opstellen
Als u in het huis van een vriend of familielid komt te wonen en zelf niet de eigenaar van de woning bent, dan wordt er vaak door de bank of hypotheekverstrekker een ontruimingsverklaring vereist. Met deze ontruimingsverklaring geeft u aan dat als de bank het huis noodgedwongen moet verkopen, u vrijwillig het huis uit gaat. Dit zou voor kunnen komen wanneer de hypotheeklasten voor de woning niet meer gedragen kunnen worden.

Maak goede afspraken bij overlijden of echtscheiding
Overlijden en echtscheiding zijn zaken die u wellicht niet graag bespreekt, echter is het wel belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Bij het overlijden van een van de bewoners van een deel van het huis kan het zijn dat de andere bewoners noodgedwongen moeten verhuizen. Wie zelf de eigen woning heeft uitgebreid, kan de twee aparte woondelen wel weer tot één enkele woning ombouwen. Hiervoor dient u wel voldoende financiële middelen voor nodig te hebben en houdt hier dan ook rekening mee bij het aanvragen van de hypotheek voor uw kangoeroewoning. Laat door een notaris de zaken vastleggen omtrent het splitsen van uw woning en betalingen van de hypotheek voor de kangoeroewoning.

Schakel de juiste financiële adviseurs in
Bent u van plan om een kangoeroewoning aan te schaffen en te gaan samenwonen met vrienden of familie? Schakel dan een financieel adviseur in.
Deze adviseur kan u wijzen op belangrijke fiscale en financiële aandachtspunten en bij het aanvragen van de hypotheek voor de kangoeroewoning.

Meer informatie over kangoeroewoningen 

Bent u benieuwd of een kangoeroewoning iets voor u is? Vraag dan onze brochure aan. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen om uw wensen met ons te bespreken.