Schakelwoning, tandemwoning, duowoning, een kangoeroewoning wordt op verschillende manieren omschreven. En deze termen geven het eigenlijk al direct aan, het gaat hier om een woning die in verbinding staat met een andere woning. Vaak is dit een hele fijne oplossing wanneer er intensieve zorg verleend moet worden door bijvoorbeeld een familielid. Op deze pagina lees je over de regels omtrent vergunningen en de voor- en nadelen van een kangoeroewoning.
Nee, in de meeste gevallen is er geen vergunning vereist om een kangoeroewoning te mogen plaatsen. Dit betekent niet dat er wel regels zijn voor het plaatsen van een kangoeroewoning, u moet daarin voldoen aan het bouwbesluit binnen uw gemeente. De regels voor het plaatsen van een kangoeroewoning zijn vergelijkbaar met een garage of tuinhuis en daarvoor vrij eenvoudig. Veiligheid, energiezuinigheid en gezondheid voor de omgeving staat hierbij centraal. Omdat deze regels per gemeente anders kunnen zijn, raden we het altijd aan om bij uw gemeente de specifieke regels na te vragen.
Vraag direct onze brochure aan voor meer informatie.
Bij de bouw van een kangoeroewoning wordt er rekening gehouden met de veiligheid van de woning. Hier nemen we graag uw wensen in mee om de woning zo optimaal mogelijk in te richten en de zelfstandigheid van de hulpbehoevende te vergroten. Een kangoeroewoning is al verkrijgbaar in een grootte van 47,5m2. De woning beschikt over minimaal 1 slaapkamer, een badkamer en een woonkamer met keuken en eetgedeelte. Door deze compacte inrichting kunt u ook al in een wat kleinere tuin een kangoeroewoning plaatsen. Uiteraard kan de woonoppervlakte worden uitgebreid en naar wens worden ingericht, mits hier natuurlijk de ruimte voor is.
Per ruimte kunt u de warmte regelen middels de infrarood plafondpanelen. De ruimte is hierdoor ook direct warm.
Een compacte en onderhoudsvriendelijke inrichting
Veiligheid staat voorop met een praktische indeling en koken zonder gas
Na akkoord wordt het ontwerp in onze eigen fabrieken omgezet in een kangoeroewoning geheel naar uw wensen. Zodra de woning af is wordt deze kant en klaar op zijn plaats gezet en kan deze direct in gebruik worden genomen. U hoeft hierdoor geen rekening te houden met eventuele overlast.
Het verlenen van mantelzorg neemt veel tijd in beslag, en zeker als de hulpbehoevende wat verder weg woont. De dagelijkse bezoekjes en de vele zorgen worden een stuk gemakkelijker door het plaatsen van een kangoeroewoning in de buurt van de mantelzorger. Dit is een vertrouwde omgeving waarin hulp snel geboden kan worden. Het is een stuk persoonlijker en daarnaast verbetert dit ook de kwaliteit van de zorg.
Een nadeel van een kangoeroewoning is wel dat er vaak een aanpassing gedaan moet worden aan de woning van de mantelzorger. Dit is niet nodig wanneer u kiest voor een ‘losse’ mantelzorgwoning. Het verschil is dat er geen directe verbinding tussen beide gebouwen wordt gemaakt, maar dat de mantelzorgwoning iets van de vaste woning wordt geplaatst. Hierdoor behoudt u wat meer privacy, maar woont u nog steeds dichtbij elkaar.
Niet iedereen heeft voldoende plaats om een kangoeroewoning in de tuin te plaatsen. Daar hebben we een oplossing voor, namelijk een zorghof. Met dit initiatief zorgen we ervoor dat ouderen toch zelfstandig kunnen worden binnen een hechte gemeenschap en eventuele toegangscontrole.
Lees hier meer over onze zorghofjes
Bent u benieuwd naar onze werkwijze en de mogelijkheden voor een kangoeroewoning? Neem direct contact met ons op via het formulier of vraag een brochure aan voor meer informatie.