Wat is een kangoeroewoning?

U bent hier: Home / Aanleunwoningen / Wat is een kangoeroewoning?

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroe draagt het kangoeroejong in de buidel; daarop is de term ‘kangoeroewoning’, ook wel ‘kangoeroehuis’ gebaseerd. Bij een kangoeroewoning moet er een direct verbinding zijn met de hoofdwoning. De laatste jaren zien we een toename in het aantal kangoeroewoningen, met name door de toename in mantelzorgers. Een kangoeroe woning mag een maximale oppervlakte hebben van 80m².

Vaker kiezen voor mantelzorg dan verzorgingstehuizen
Steeds meer ouderen of de kinderen ervan kiezen ervoor om langer thuis te blijven wonen vanwege de hoge kosten voor verzorgingstehuizen en de lange wachtlijsten. Vroeger was het heel normaal om met meerdere generaties onder 1 dak te (blijven) wonen en in andere landen is het gebruikelijker dan in Nederland. Vanwege het gebrek aan privacy en opkomst van verzorgingshuizen is deze manier van wonen echter drastisch verminderd vanaf de vorige eeuw.

Vanwege de vergrijzing en het tekort aan goede verzorgingsmedewerkers, kiezen echter steeds meer gezinnen ervoor mantelzorger te worden. Dit betekent dat de verzorger langdurig en onbetaald zorg biedt aan een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. In veel gevallen wordt dit gedaan door een familielid. Het voordeel van mantelzorg is de persoonlijke band met de verzorger en persoonlijke contact met de hulpbehoevende.

Een kangoeroewoning gebruiken voor mantelzorg
Een nadeel van mantelzorg is de tijd die het in beslag neemt. Mantelzorg is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de zorg voor een gezond kind. De mantelzorger gaat meestal dagelijks langs bij de hulpbehoevende om te voorzien in alle behoeften. Wanneer een hulpbehoevende vlakbij de mantelzorger woont, scheelt dit veel tijd en verbetert de kwaliteit van zorg.

Een variant op de traditionele kangoeroewoning of kangoeroehuis is daarom de mantelzorgwoning. Hierbij kunt u als mantelzorger in uw eigen woning blijven wonen, terwijl de hulpbehoevende een eigen woning krijgt in uw tuin. Een mantelzorgwoning wordt geplaatst in de tuin van de mantelzorger. Hieraan zitten een aantal voordelen:

  • Geen lange reistijden voor de mantelzorger
  • De hulpbehoevende verblijft in een vertrouwde omgeving
  • Privacy voor zowel de mantelzorger als de hulpbehoevende
  • Geen verbouwingskosten aan de woning van de mantelzorger
  • Niet op zoek naar een nieuwe woning
  • Het bouwen van een mantelzorg -of kangoeroewoning

Een losse mantelzorg- of ‘kangoeroewoning’ kan in de meeste gevallen met slechts weinig moeite in uw tuin geplaatst worden. Voor sommige gemeentes moet hiervoor een doktersverklaring overhandigd worden en in de meeste gevallen is het plaatsen van een dergelijke woning vergunningsvrij. Meer informatie over het bouwen van een mantelzorgwoning vindt u op deze pagina.

Ruime keuze in het aanbod van woningen
Bij het bouwen van een dergelijke woning hoeft u niet in te leveren op woonplezier en faciliteiten. Ons grote aanbod in mantelzorgwoningen zorgt ervoor dat er voor iedere wens een passende oplossing is. Daarnaast denken we ook graag met u mee wanneer het aankomt op het gebied van maatwerk en ontzorging van het gehele proces.

Niet voldoende ruimte in de eigen tuin?
Niet iedereen heeft de luxe van een ruime tuin waarin mantelzorgwoningen geplaatst kunnen worden. Ook daar bieden wij graag een oplossing voor: een zorghof. De ouderen die in zo’n dergelijk hof wonen profiteren wel van de zorg van een mantelzorger, binnen een hechte gemeenschap. Meer over een dergelijk zorghof leest u op deze pagina.

Meer informatie over kangoeroe -en mantelzorgwoningen
Weten wanneer u of uw naaste familielid in aanmerking komt voor een zorgwoning en over onze werkwijze? Bekijk dan deze pagina met meer informatie óf vul direct een contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Dringende vraag? U kunt ons uiteraard ook telefonisch bereiken via: 0318 – 769 161.

Vraag informatie aan

Ruim 50 jaar ervaring & vakmanschap in het bouwen van aangepaste woningen.

Interesse in één van onze
mantelzorgwoningen?

Laatste nieuws

Mantelzorgwoning per direct leverbaar!

 Lees meer

Te koop; tweedehands mantelzorgwoningen

 Lees meer

Wij wensen u een gezond en positief 2021

 Lees meer