Search
Generic filters

Wat is een kangoeroewoning?

U bent hier: Home / Aanleunwoningen / Wat is een kangoeroewoning?

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroe draagt het kangoeroejong in de buidel; daarop is de term ‘kangoeroewoning’, ook wel ‘kangoeroehuis’ gebaseerd. Een kangoeroewoning is een kleine woning die verbonden is met de hoofdwoning. Dit kan bijvoorbeeld de woning van een mantelzorger zijn. Bij een kangoeroewoning moet er een directe verbinding zijn met de hoofdwoning. De laatste jaren zien we een toename in het aantal kangoeroewoningen, met name door de toename in mantelzorgers. Een kangoeroe woning mag een maximale oppervlakte hebben van 80m² en is daardoor compact genoeg om in de tuin van de mantelzorger te plaatsen.

Vaker kiezen voor mantelzorg dan verzorgingstehuizen
Steeds meer ouderen kiezen ervoor om langer thuis te blijven wonen vanwege de hoge kosten voor verzorgingstehuizen en de lange wachtlijsten. Vroeger was het heel normaal om met meerdere generaties onder 1 dak te (blijven) wonen en in andere landen is het gebruikelijker dan in Nederland. Vanwege het gebrek aan privacy en de opkomst van verzorgingshuizen is deze manier van wonen echter drastisch verminderd sinds de vorige eeuw.

Vanwege de vergrijzing en het tekort aan goede verzorgingsmedewerkers, kiezen echter steeds meer gezinnen ervoor om mantelzorger te worden. Dit betekent dat de verzorger langdurig en onbetaald zorg biedt aan een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. In veel gevallen wordt dit gedaan door een familielid. Het voordeel van mantelzorg is de persoonlijke band met de verzorger en het persoonlijke contact met de hulpbehoevende.

Voordelen van een kangoeroewoning

Een nadeel van mantelzorg is de tijd die het in beslag neemt. Mantelzorg is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de zorg voor een gezond kind. De mantelzorger gaat meestal dagelijks langs bij de hulpbehoevende om te voorzien in alle behoeften. Wanneer een hulpbehoevende vlakbij de mantelzorger woont, scheelt dit veel tijd en verbetert dit de kwaliteit van de zorg. Doordat de woningen wel van elkaar gescheiden kunnen worden door middel van een deur, behouden beide partijen hun privacy en hun eigen woonruimte.

Een variant op de traditionele kangoeroewoning of kangoeroehuis is daarom de mantelzorgwoning. Hierbij kunt u als mantelzorger in uw eigen woning blijven wonen, terwijl de hulpbehoevende een eigen woning krijgt in uw tuin. Een mantelzorgwoning wordt geplaatst in de tuin van de mantelzorger en is niet perse verbonden aan de hoofdwoning. Mantelzorgwoningen en kangoeroewoningen hebben een aantal voordelen, namelijk:

  • Geen lange reistijden voor de mantelzorger
  • De hulpbehoevende verblijft in een vertrouwde omgeving
  • Privacy voor zowel de mantelzorger als de hulpbehoevende
  • Geen verbouwingskosten aan de woning van de mantelzorger
  • Niet op zoek naar een nieuwe woning

Een losse mantelzorg- of ‘kangoeroewoning’ kan in de meeste gevallen met slechts weinig moeite in uw tuin geplaatst worden. Voor sommige gemeentes moet hiervoor een doktersverklaring overhandigd worden en in de meeste gevallen is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van een kangoeroewoning. Meer informatie over het bouwen van een mantelzorgwoning vindt u op deze pagina.

 

kangoeroewoning

Ruime keuze in het aanbod van woningen
Bij het bouwen van een dergelijke woning hoeft u niet in te leveren op woonplezier en faciliteiten. Ons grote aanbod in mantelzorgwoningen en moderne kangoeroewoningen zorgt ervoor dat er voor iedere wens een passende oplossing is. Daarnaast denken we ook graag met u mee wanneer het aankomt op het gebied van maatwerk en ontzorging van het gehele proces.

Niet voldoende ruimte in de eigen tuin?
Niet iedereen heeft de luxe van een ruime tuin waarin een mantelzorgwoning of kangoeroehuis geplaatst kunnen worden. Ook daar bieden wij graag een oplossing voor: een zorghof. De ouderen die in zo’n dergelijk hof wonen profiteren wel van de zorg van een mantelzorger, binnen een hechte gemeenschap. Meer over een dergelijk zorghof leest u op deze pagina.

Meer informatie over kangoeroe -en mantelzorgwoningen
Wilt me meer weten over hoe wij onze woningen ontwikkelen? Bekijk dan deze pagina met meer informatie óf vul direct een contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Dringende vraag? U kunt ons uiteraard ook telefonisch bereiken via: 0318 – 769 161.

Vraag informatie aan

Ruim 50 jaar ervaring & vakmanschap in het bouwen van aangepaste woningen.

Interesse in één van onze
mantelzorgwoningen?

Laatste nieuws

Subsidie kangoeroewoning

 Lees meer

Gerealiseerde projecten november ’21

 Lees meer

Energie zuinige mantelzorgwoningen

 Lees meer