Spring naar content

Kleiner gaan wonen

Wat is kleiner gaan wonen

Steeds vaker horen we om ons heen dat mensen kleiner willen gaan wonen. Voor de een is het een echte noodzaak, maar voor de ander is dit een bewuste keuze. Met de krapte op de huizenmarkt en hierdoor ook de hoge kosten, kiezen veel mensen ervoor om juist kleiner te gaan wonen. Kleine vrijstaande woningen (Tiny Houses) met een woonoppervlakte vanaf 35m2 zijn hierbij uitstekende voorbeelden en manieren om kleiner te gaan wonen.

Waarom kleiner gaan wonen?

Zoals we hierboven al omschreven is het voor de een bewuste keuze en voor de ander noodzakelijk om kleiner te gaan wonen. Iedereen heeft zijn eigen reden hiervoor. De belangrijkste redenen om wat kleiner te gaan wonen hebben we daarom voor u op een rijtje gezet.

Meer financiële vrijheid:
Door kleiner te gaan wonen bespaart u geld op veel vlakken, vaak heeft u een kleinere hypotheek nodig dan voor een reguliere woning, waardoor u aanzienlijk kunt besparen op de maandelijkse hypotheeklasten. Doordat de woning kleiner is qua oppervlakte, passen er ook minder spullen in, dit levert weer een indirecte besparing op uw spullen op.

Een kleinere woning betekend duurzamer leven
Wanneer u besluit om kleiner te gaan wonen en bijvoorbeeld kiest voor een kangoeroewoning of Tiny house, dan levert dit niet alleen voordelen voor uw portemonnee op, maar ook voordelen voor het milieu. Door het geringe oppervlak van een Tiny House of Kangoeroewoning is deze gemakkelijker warm te houden en kost schoonmaken minder werk. Dit zorgt ervoor er eveneens voor dat er minder fossiele brandstoffen en minder schoonmaakmiddelen gebruikt hoeven te worden, wat bijdraagt aan een beter milieu.

Minder onderhoud, meer overzicht, fijner leven
Een kleinere woning behoeft minder onderhoud, waardoor u meer tijd over houd voor andere (leuke) dingen. Tevens zorgt een kleinere woning ervoor dat u minder spullen heeft, waardoor uw woning minder snel rommelig oogt. Hierdoor krijgt u meer overzicht en gaat u bewuster nadenken of u bepaalde spullen wel écht nodig heeft.

Kleiner wonen op latere leeftijd

Als u wat ouder bent geworden dan is uw behoefte vaak heel anders dan op jongere leeftijd. Het wooncomfort is vaak een stuk belangrijker geworden en wellicht wilt u ook geen trap meer te hoeven belopen. Wanneer uw kinderen bijvoorbeeld al uit huis zijn en of u met pensioen bent, dan is uw huidige woning vaak te groot geworden. Door op latere leeftijd te verhuizen naar een kleinere comfortabele woning kan voor veel voordelen zorgen, echter vergt dit nog wel enige voorbereidingen.

Voorbereidingen kleiner wonen

Voordat u besluit om kleiner te gaan wonen is het raadzaam om u zo goed mogelijk voor te bereiden. Wij helpen u daarom zo goed mogelijk met deze voorbereidingen, Hieronder hebben wij alvast een aantal tips voor u op een rijtje gezet, zodat u goed voorbereid de stap kunt nemen om kleiner te gaan wonen.

  • Breng uw financiën in kaart
    Voordat u begint met de oriëntatie naar een kleinere woning is het belangrijk dat u eerst uw financiën goed in kaart brengt. Wellicht wilt u uw huis verkopen om kleiner te gaan wonen en houdt u hier een overwaarde aan over? Om inzicht te verkrijgen in uw financiële mogelijkheden kan het raadzaam zijn om daarbij een financieel adviseur in te schakelen.
  • Bepaal uw woonwensen
    Als u heeft bepaald waar u wilt wonen, dan dient u nog de keuze te maken hoe u wilt wonen. Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig is om te bepalen hoe uw woning er precies uit moet komen te zien. Welke kamer wilt u waarvoor gebruiken, hoe groot mag de woning zijn? Een van onze adviseurs helpt u graag om samen met u dit proces door te doorlopen
  • Overige voorbereidingen
    Wanneer de woonwensen bepaald zijn en de verhuizing voor de deur staat, dan komt er een moment waarop u daadwerkelijk mag gaan verhuizen. Voorafgaand aan deze verhuizing dient u een keuze te maken, welke meubelstukken u mee wilt nemen en welke niet. Er zal immers minder ruimte beschikbaar zijn. Hetzelfde geld voor andere spullen, hierbij dient ook over nagedacht te worden. Welke spullen wilt u meenemen en zijn noodzakelijk? En welke niet.

Meer informatie?

Bent u geïnteresseerd in kleinere woningen zoals Tiny Houses en Kangoeroewoningen of wilt u meer informatie over de mogelijkheden met betrekking tot kleiner wonen? vraag dan meer informatie aan via het formulier op deze pagina, of neem contact op voor de mogelijkheden.