Mantelzorgwoning bouwen
Een mantelzorgwoning bouwen kan een uitkomst bieden om uzelf óf een familielid te voorzien van een woning die is afgesteld op de behoeften van de zorgbehoevende en in een omgeving waar de bewoner zich thuis voelt. Met de toenemende vergrijzing en dure (vaak overvolle) verzorgingstehuizen kan het bouwen van een mantelzorgwoning een goede optie zijn om te onderzoeken. Overweegt u een mantelzorgwoning te (laten) bouwen? Wij helpen u de goede richting op!
Wanneer ervoor kiezen om een mantelzorgwoning te bouwen?
Het bouwen van een mantelzorgwoning kan een uitkomst zijn in de volgende gevallen:
- In geval van ziekte of gebreken van de bewoner is het prettig om zelf de bewoner te kunnen verzorgen in een woning die van alle gemakken is voorzien, hulp is bij een mantelzorgwoning altijd dichtbij
- Vanwege de gevorderde leeftijd van uzelf of uw naaste familie kunt u kiezen voor een mantelzorgwoning in plaats van een tehuis. Tehuizen zitten vaak erg vol en de wachtrijen zijn vaak erg lang. Ook is een plek in een verzorgingstehuis vaak relatief duur
- U wilt zelf persoonlijke mantelzorg of mantelzorg bieden. Hoewel er in verzorgingstehuizen kundig personeel aanwezig is, mist het persoonlijke contact en een vertrouwde omgeving. Een mantelzorgwoning bij een familielid geeft meer warmte en een gevoel van thuis
- De bewoner van de mantelzorgwoning heeft een plek voor zichzelf om te profiteren van de voordelen van privacy maar tegelijkertijd te kunnen genieten van de warmte van naaste familieleden
- De naaste familieleden die mantelzorg bieden kunnen vanuit huis mantelzorg bieden zonder in te leveren op privacy
Komt iedereen in aanmerking voor het bouwen van een mantelzorgwoning?
Bij het (laten) bouwen van een mantelzorgwoning komt het een en ander kijken. Zo heeft u vaak toestemming nodig van uw gemeente en heeft u in sommige gevallen een vergunning nodig. Om erachter te komen of u toestemming heeft van de gemeente, dient u hiervoor een melding te doen. Qua leeftijd is er geen grens, wel zien we dat de bewoners van onze mantelzorgwoningen vrijwel altijd 55+ zijn.
Mantelzorgwoning bouwen: toestemming nodig?
Een mantelzorgwoning bouwen in de eigen tuin mag meestal niet zomaar, vaak zullen gemeentes vragen om een medische indicatie van bijvoorbeeld een dokter of andere instelling. Echter, in sommige gemeentes is dit niet benodigd en geven zij al toestemming bij het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd van een mantelzorgwoning bewoner. Of u een toestemming nodig heeft om een mantelzorgwoning te bouwen, hangt dus af van de gemeente waarin u de mantelzorgwoning wilt plaatsen.
Bouwen van een mantelzorgwoning: vergunning benodigd?
Per 1 november 2014 is het (laten) bouwen van een mantelzorgwoning vergunningsvrij geworden volgens landelijke richtlijnen (deze staan boven de gemeentelijke richtlijnen). Als de locatie niet voldoet aan de voorwaarden om vergunningsvrij te bouwen, dient er alsnog een vergunning aangevraagd te worden. De procedure is echter verkort naar maximaal 8 weken.
De aanvraag, de correspondentie hiervan en het opstellen van de nodige tekeningen en berekeningen kunnen wij ook voor u verzorgen. Neem hiervoor contact met ons op. Informeer bij uw adviseur van DomusCura of u vergunningsvrij een mantelzorgwoning kan bouwen.
Grootte van een mantelzorgwoning
De grootte van een mantelzorgwoning hangt af van de grootte van de tuin waarin deze geplaatst wordt. De tuin mag een maximale grootte hebben van 100m² (in het buitengebied). In de bebouwde kom mag de woning zelfs groter worden, dit hangt af van de hoeveelheid bijgebouwen op uw erf.
Faciliteiten van een zorgwoning
Een mantelzorgwoning hoeft qua faciliteiten niet onder te doen voor een ‘normale’ woning. Mantelzorgwoningen bouwen wij in verschillende prijsklassen, maar altijd met dezelfde uitgangspunten:
- Kwalitatief hoogwaardig
- Uitzonderlijk goed geïsoleerd
- Bijzonder praktisch ingedeeld
- Ook aan de persoonlijke wensen van de bewoner(s) kunnen wij tegemoetkomen
- Samen met onze ervaren adviseur(s) bepaalt u de indeling en uitstraling van de woning.
Het is belangrijk dat de bewoner zich thuis voelt in de mantelzorgwoning, daarom kunnen maatwerk opties zoals tuinaanleg, extra toilet- of badkamer of energiezuinig gebouwd besproken worden met onze adviseur. Om u een indicatie te geven van ons aanbod aan mantelzorgwoningen, kunt u hier een aantal voorbeelden bekijken.
Kosten mantelzorgwoning bouwen
De kosten voor het bouwen van een mantelzorgwoning hangen af van uw wensen en faciliteiten die een mantelzorgwoning moet hebben. Houd daarnaast ook rekening met eventuele vergunningskosten wanneer uw locatie niet voldoet aan de landelijke richtlijnen. Over de prijzen van mantelzorgwoningen kunt u op deze pagina meer informatie bekijken.
Een mantelzorgwoning is vaak goedkoper dan een verzorgingstehuis, terwijl u de eigen wensen qua type woning kan doorgeven. Tevens heeft een mantelzorgwoning ook een hoge restwaarde aangezien de vraag naar 2e-hands woningen zo groot is. Onze adviseur kan u vrijblijvend een indicatie van de kosten geven, afgestemd op uw wensen.
Meer informatie
Heeft u vragen over het bouwen van een mantelzorgwoning? Neem dan gerust contact op of vraag onze brochure aan.