Search
Generic filters

Mantelzorgwoning regels

U bent hier: 

 • Home
 • /
 • Mantelzorgwoning regels

Mantelzorgwoningen zijn zelfstandige woningen die op het erf of in de tuin van een bestaande woning kant-en-klaar worden geplaatst, speciaal bedoeld voor het huisvesten van een zorgbehoevende naaste. Het is een oplossing die steeds vaker wordt gebruikt. Het bouwen van een mantelzorgwoning is echter gebonden aan regels en wetgevingen.

Mantelzorgwoning in de tuin

De mantelzorgwoning kunnen wij bij u thuis of op het terrein van een mantelzorger plaatsen. Het plaatsen van een mantelzorgwoning is een veel gekozen oplossing voor hulpbehoevenden. Op deze manier behoudt ieder zijn/haar privacy, maar kan er wel op zorg op maat geleverd worden. Daarnaast is de mantelzorgwoning van alle gemakken voorzien.

Mantelzorgers bieden zorg aan hulpbehoevenden. Mantelzorg wordt vaak door een naast familielid aangeboden. Als mantelzorger biedt het veel voordelen wanneer de hulpbehoevende in de buurt woont. Speciaal voor die behoeften zijn er mantelzorgwoningen.

Wat zijn de mantelzorgwoning regels? 

Een zorgwoning bouwen op eigen terrein is sinds 2014 een stuk eenvoudiger geworden. Indien de woning op eigen (achter)erf gebied geplaatst gaat worden, heeft u hier geen vergunning voor nodig. (Achter)erf gebied is de oppervlakte van de tuin gemeten vanuit 1 meter van de rooilijn.

Wilt u weten of de positie van de mantelzorgwoning op uw perceel binnen het bouwvlak valt om evt. vergunningsvrij te mogen plaatsen? Volgt u dan de onderstaande stappen:

 1. Ga naar de website www.ruimtelijkeplannen.nl
 2. Klik op de blauwe button “plannen zoeken”.
 3. Vul links boven in de zoekbalk uw adresgegevens in.
 4. Klik onder het kopje “gemeente” de onderstaande bestemmingsplannen aan totdat er in de kaart gele vlakken getoond worden.
 5. Binnen dit gele vlak mag u (mits ook aan de overige richtlijnen voldaan wordt) de mantelzorgwoning vergunningsvrij plaatsen.

Wij adviseren u ook om alvast contact op te nemen met de gemeente en de situatie toe te lichten. Tevens om te vragen of u in aanmerking komt voor een eventuele (deel) vergoeding door het WMO. Een onderbouwing van bijvoorbeeld een Airgo/ Fysiotherapeut of huisarts kan de kans hierop vergroten.

Graag horen wij ook de reactie van de gemeente, zodat wij u hier, indien nodig mee kunnen helpen.

Pré-mantelzorgwoning (met vergunning)

Als u interesse heeft in het gebruik van een mantelzorgwoning zonder medische indicatie, wordt dit aangeduid als een pré-mantelzorgwoning. Dit betekent dat u ook in een dergelijke woning kunt wonen als u nog geen zorg nodig heeft. Het is echter belangrijk om te weten dat het bouwen van een pré-mantelzorgwoning gebonden is aan bepaalde mantelzorgwoning regels en dat het aanvragen van een vergunning verplicht is. Om in aanmerking te komen voor deze vergunning, dient u te voldoen aan een aantal specifieke eisen:

 • U moet minimaal de AOW-leeftijd hebben bereikt
 • U moet een bestaand gebouw gebruiken of een nieuw gebouw neerzetten volgens de regels voor bouwen in de achtertuin. Is de tuin bijvoorbeeld niet groter dan 100 vierkante meter? Dan mag de mantelzorgwoning maximaal 50 vierkante meter zijn
 • De bewoners van de hoofdwoning en de mantelzorgwoning moeten familie zijn van elkaar
 • De woonsituatie in een mantelzorgwoning mag niet slechter zijn dan in de huidige woning
 • Er moet genoeg parkeerruimte aanwezig zijn
 • De belangen van bewoners en bedrijven in de omgeving moeten in acht genomen worden
 • De pré-mantelzorgwoning moet veilig en levensloopbestendig zijn en voldoen aan de eisen in het bouwbesluit

Naast deze algemene regels kan iedere gemeente ook eigen regels opstellen. Houd hier dus rekening mee bij het aanvragen van een vergunning voor een pré-mantelzorgwoning.

Zorgwoning volledig op maat

Een mantelzorgwoning is ideaal om een familielid de zorg te bieden die zij of hij nodig heeft, maar toch genoeg privacy te houden. De woning staat op eigen terrein, waardoor je veel reistijd bespaart. Bovendien is een mantelzorgwoning bij DomusCura volledig op maat te maken. Deze zijn verkrijgbaar vanaf €69.950 incl btw. Wat zit er bij deze prijs inbegrepen?

 • Elektrische afzuiging en verhoogd hangtoilet
 • Luxe inbouwschuifkasten
 • Complete keuken voorzien van inbouw apparatuur (combi magnetron/ inductiekookplaat) montage
 • Gevelbekleding in overleg ( kunststof/ hout)
 • Infrarood verwarmingspanelen i.c.m. 80 liter elektrische boiler
 • Badkamer rondom betegeld (watervast tegelplaat) tot plafondhoogte voorzien van hoogwaardig sanitair
 • Een riante slaapkamer voorzien van hotelschakeling
 • De gehele woning voorzien van projectkwaliteit vinyl/ optioneel laminaat met infrarood vloerverwarming
 • Elektrische en natuurlijke ventilatie

Een mantelzorgwoning kan zowel gekocht als gehuurd worden.

Informatie aanvragen

Bent u benieuwd of een mantelzorgwoning iets voor u is? Of wilt u meer weten over de mantelzorgwoning regels? Vraag dan onze brochure aan of bekijk meer informatie over onze prijzen. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen om uw wensen met ons te bespreken.

Vraag informatie aan

Interesse in één van onze
mantelzorgwoningen?

Laatste nieuws

Interieurtrends Lente 2024!

 Lees meer

Regels Vergunningsvrij Mantelzorgwoning Plaatsen

 Lees meer

Demomodel Leona nu te koop!

 Lees meer