Search
Generic filters

Mantelzorgwoning regels

U bent hier: 

 • Home
 • /
 • Mantelzorgwoning regels

Mantelzorgwoning in de tuin

Een mantelzorgwoning is een woning op iemands privéterrein, zoals in een tuin van de zorgverlener. De woning is bedoeld voor de zorgverlener (vriend, familielid). De hulpbehoevende die mantelzorg nodig heeft, woont in dat geval in de mantelzorgwoning in de tuin. Op deze manier kan gemakkelijk zorg geboden worden op korte afstand, terwijl de mantelzorgwoning van alle gemakken is voorzien.

Mantelzorgers bieden intensieve zorg aan chronisch zieken, gehandicapten of andere hulpbehoevenden. Mantelzorg wordt vaak door een naast familielid aangeboden. Als mantelzorger biedt het veel voordelen wanneer de hulpbehoevende in de buurt woont. Speciaal voor die behoeften zijn er mantelzorgwoningen. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden en kosten van een mantelzorgwoning.

Wat zijn de regels? 

Een zorgwoning bouwen op eigen terrein is sinds 2014 een stuk eenvoudiger geworden. Indien de woning op eigen (achter)erf gebied geplaatst gaat worden, heeft u hier geen vergunning voor nodig. (Achter)erf gebied is de oppervlakte van de tuin gemeten vanuit 1 meter van de rooilijn.

Wilt u weten of de positie van de mantelzorgwoning op uw perceel binnen het bouwvlak valt om evt. vergunningsvrij te mogen plaatsen? Volgt u dan de onderstaande stappen:

 1. Ga naar de website www.ruimtelijkeplannen.nl
 2. Klik op de blauwe button “plannen zoeken”.
 3. Vul links boven in de zoekbalk uw adresgegevens in.
 4. Klik onder het kopje “gemeente” de onderstaande bestemmingsplannen aan totdat er in de kaart gele vlakken getoond worden.
 5. Binnen dit gele vlak mag u (mits ook aan de overige richtlijnen voldaan wordt) de mantelzorgwoning vergunningsvrij plaatsen.

Wij adviseren u ook om alvast contact op te nemen met de gemeente en de situatie toe te lichten. Tevens om te vragen of u  in aanmerking komt voor een eventuele (deel) vergoeding door het WMO. Een onderbouwing van bijvoorbeeld een Airgo/ Fysiotherapeut of huisarts kan de kans hierop vergroten.

Graag horen wij ook de reactie van de gemeente, zodat wij u hier, indien nodig mee kunnen helpen.

Pré-mantelzorgwoning (met vergunning)

Wilt u gebruik maken van een mantelzorgwoning zonder medische indicatie? Dan noemen we dit een pré-mantelzorgwoning. Hierin kunt u dus ook wonen als u nog geen zorg nodig heeft. Voor een pré-mantelzorgwoning is het aanvragen van een vergunning verplicht. Om in aanmerking te komen voor deze vergunning moet u aan de volgende eisen voldoen.

 • U moet minimaal de AOW-leeftijd hebben bereikt
 • U moet een bestaand gebouw gebruiken of een nieuw gebouw neerzetten volgens de regels voor bouwen in de achtertuin. Is de tuin bijvoorbeeld niet groter dan 100 vierkante meter? Dan mag de mantelzorgwoning maximaal 50 vierkante meter zijn
 • De bewoners van de hoofdwoning en de mantelzorgwoning moeten familie zijn van elkaar
 • De woonsituatie in een mantelzorgwoning mag niet slechter zijn dan in de huidige woning
 • Er moet genoeg parkeerruimte aanwezig zijn
 • De belangen van bewoners en bedrijven in de omgeving moeten in acht genomen worden
 • De pré-mantelzorgwoning moet veilig en levensloopbestendig zijn en voldoen aan de eisen in het bouwbesluit

Naast deze algemene regels kan iedere gemeente ook eigen regels opstellen. Houd hier dus rekening  mee bij het aanvragen van een vergunning voor een pré-mantelzorgwoning.

Zorgwoning volledig op maat

Een mantelzorgwoning is ideaal om een familielid de zorg te bieden die zij of hij nodig heeft, maar toch genoeg privacy te houden. De woning staat op eigen terrein, waardoor je veel reistijd bespaart. Bovendien is een mantelzorgwoning bij Domus Cura volledig op maat te maken. Deze zijn verkrijgbaar vanaf €64.690. Wat zit er bij deze prijs inbegrepen?

 • Elektrische afzuiging en verhoogd hangtoilet
 • Luxe inbouwschuifkasten
 • Complete keuken voorzien van inbouw apparatuur (combi magnetron/ inductiekookplaat) montage
 • Gevelbekleding in overleg ( kunststof/ hout)
 • Infrarood verwarmingspanelen i.c.m. 80 liter elektrische boiler
 • Badkamer rondom betegeld (watervast tegelplaat) tot plafondhoogte voorzien van hoogwaardig sanitair
 • Een riante slaapkamer voorzien van hotelschakeling
 • De gehele woning voorzien van projectkwaliteit vinyl/ optioneel laminaat met infrarood vloerverwarming
 • Elektrische en natuurlijke ventilatie

Een mantelzorgwoning kan zowel gekocht als gehuurd worden.

Informatie aanvragen

Bent u benieuwd of een mantelzorgwoning iets voor u is? Vraag dan onze brochure aan of bekijk meer informatie over onze prijzen. U kunt ook vrijblijvend contact opnemen om uw wensen met ons te bespreken.

Vraag informatie aan

Interesse in één van onze
mantelzorgwoningen?

Laatste nieuws

Zelfstandig wonen ouderen

 Lees meer

Tweedehands mantelzorgwoningen, per direct leverbaar

 Lees meer

Hulp bij aanvraag gemeente

 Lees meer