Sinds 2014 is het mogelijk om zonder vergunning een mantelzorgwoning te plaatsen. Wanneer de mantelzorgwoning in achteraf gebied geplaatst wordt (oppervlakte van de tuin gemeten vanuit 1 meter van de rooilijn), kan dit vaak vergunningsvrij gedaan worden. Echter zijn er wel een aantal basisregels opgesteld voor het plaatsen van een zorgwoning.
Wilt u weten of u vergunningsvrij een mantelzorgwoning op uw terrein mag plaatsen? Dan kunt u dit controleren via onderstaande stappen.
1. Ga naar https://www.ruimtelijkeplannen.nl/
2. Klik op de button ‘plannen zoeken’
3. Vul in de zoekbalk uw adresgegevens in
4. Klik onder het kopje ‘Gemeente’ de verschillende bestemmingsplannen aan totdat er in de kaart gele vlakken getoond worden
5. Worden er gele vlakken getoond op uw terrein? Dan mag u vergunningsvrij een mantelzorgwoning plaatsen, mits u ook voldoet aan de overige richtlijnen welke we later in dit artikel toelichten
Naast het controleren van de bestemmingsplannen kunt u ook direct contact zoeken met de gemeente. U kunt dan direct navragen of u in aanmerking komt voor (deel) vergoeding door het WMO. Hierbij kan een onderbouwing van bijvoorbeeld een huisarts of fysiotherapeut ondersteunend werken.
Wanneer de woning buiten het vergunningsvrije gebied of buiten het geldende bouwblok geplaatst wordt, vraagt de gemeente om een omgevingsvergunning. Deze aanvraag inclusief tekeningen en berekeningen kunnen wij voor u verzorgen. Op basis van de eisen van de gemeente stellen wij een A,B,C of D pakket samen. Elk van deze pakketten valt in een andere prijsklasse en zal vooraf uitgebreid toegelicht worden. Deze aanvraag werkzaamheden zijn geheel vrijblijvend.
Wilt u gebruik maken van een mantelzorgwoning zonder medische indicatie? Dan noemen we dit een pré-mantelzorgwoning. Hierin kunt u dus ook wonen als u nog geen zorg nodig heeft. Voor een pré-mantelzorgwoning is het aanvragen van een vergunning verplicht. Om in aanmerking te komen voor deze vergunning moet u aan de volgende eisen voldoen.
Naast deze algemene regels kan iedere gemeente ook eigen regels opstellen. Houd hier dus rekening mee bij het aanvragen van een vergunning voor een pré-mantelzorgwoning. Qua vergunningen zit er geen verschil tussen het kopen of huren van een mantelzorgwoning.
Het aanvragen van een vergunning kunt u doen bij de gemeente of online via het omgevingsloket. Wij adviseren om vooraf na te gaan welke eisen uw gemeente stelt zodat u weet of u kans maakt op een vergunning voordat u deze aanvraagt.
Wanneer u een vergunning gekregen heeft, is deze maximaal 10 jaar geldig. Woont u voor een langere tijd in de pré-mantelzorgwoning? Dan vervalt de vergunning en wordt het gebouw als vergunningsvrij verklaard. Hierdoor verandert de pré-mantelzorgwoning in een reguliere mantelzorgwoning.
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een vergunning, of heeft u nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij begeleiden het gehele proces en kunnen u ondersteunen in uw aanvraag bij de gemeente.