Spring naar content

Ouderenzorg vanuit een mantelzorgwoning

Ouderenzorg in Nederland

De Nederlandse ouderenzorg kampt met een aantal problemen. Verzorgingshuizen zitten te vol en er zijn lange wachtlijsten, er is niet genoeg zorgpersoneel en er zijn onvoldoende vrijwilligers om ouderen te vermaken in hun vrije tijd.

Hierdoor kiezen veel ouderen ervoor om (soms noodgedwongen) thuis te blijven wonen. Echter hebben veel ouderen ook ouderenzorg nodig. In veel gevallen komt deze zorg te liggen bij een familielid, zoals de echtgenoot of de kinderen van de zorgbehoevenden.

Het zijn van een mantelzorger is erg zwaar. U moet regelmatig (vaak dagelijks) de zorgbehoevende bezoeken om hem of haar te ondersteunen in de dagelijkse rituelen zoals boodschappen doen, het huis schoonmaken en uiterlijke verzorging. Zeker wanneer de zorgbehoevende niet bij je in de buurt woont, kan dit een hele zware taak zijn.

Ouderenzorg vanuit een mantelzorgwoning

Een bejaardentehuis of verzorgingshuis is vaak het eerste waar mensen aan denken bij ouderenzorg. Echter is er ook een andere, vrij nieuwe oplossing: een mantelzorgwoning.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een woning op een privéterrein, zoals in een tuin van de zorgverlener. In veel gevallen is de zorgverlener een familielid of andere naaste. De hulpbehoevende die mantelzorg nodig heeft woont in dat geval in de mantelzorgwoning in de tuin. Op deze manier kan gemakkelijk mantelzorg geboden worden op korte afstand terwijl de mantelzorgwoning van alle gemakken is voorzien.

Een mantelzorgwoning kan direct in de tuin geplaatst worden van de verzorger. De mantelzorgwoning staat niet direct in verbinding met het huis van de mantelzorger, zoals bij een kangoeroewoning wel vaak het geval is. Daardoor hebben zowel de verzorger als de hulpbehoevende voldoende privacy, maar profiteren ze wel van de voordelen die een mantelzorgwoning biedt.

Mantelzorgwoningen zijn geschikt voor alle zorgbehoevenden, zowel jong als oud. Op deze manier kan de bewoner van de zorgwoning dichtbij de familie blijven en de persoonlijke zorg ontvangen die hij of zij verdient.

Voordelen van ouderenzorg vanuit een mantelzorgwoning

Bent u er nog niet helemaal over uit of een mantelzorgwoning iets voor u is? Hieronder zetten we de voordelen nog eens op een rijtje:

  • Geen lange wachtlijst voor een bejaardentehuis of verzorgingshuis;
  • De mantelzorgwoning staat in een vertrouwde omgeving, op hetzelfde woonterrein als de mantelzorger;
  • Een mantelzorgwoning kan voordelig naar wens gebouwd en ingedeeld worden. Hierdoor zijn mantelzorgwoningen zeer geschikt voor wanneer u slecht te been of gehandicapt bent;
  • Doordat de mantelzorgwoning een volledige losstaande woning is, behouden zowel de zorgbehoevende als de mantelzorger hun privacy.

Wilt u graag meer informatie ontvangen over onze mantelzorgwoningen? Dan kunt u vrijblijvend onze brochure aanvragen.