Spring naar content

Serviceflats

Serviceflats, ook wel dienstenflats, zijn gebouwen of complexen van gebouwen met appartementen. Ze bieden de mogelijkheid voor ouderen of bejaarden om te wonen met voor hun geschikte voorzieningen.

Wat zijn serviceflats?

Een serviceflat bestaat uit appartementen waar ouderen of bejaarden zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast biedt een serviceflat de mogelijkheid om gebruik te maken van gemeenschappelijke voorzieningen. Een serviceflat biedt privacy, omdat ouderen en bejaarden zelfstandig in een appartement wonen. De service die wordt geboden is met name gericht op gemak. Het aanbod van de diensten verschilt per serviceflat.

Verschil tussen serviceflats en mantelzorgwoningen

Op een hogere leeftijd worden ouderen vaker afhankelijk van zorg en een serviceflat kan soms eenzaam zijn, wanneer er geen partner meer in het spel is. Een oplossing voor dit probleem dat in de hand wordt gewerkt met een serviceflat kan worden opgelost met een mantelzorgwoning. Het grootste verschil tussen serviceflats en mantelzorgwoningen is de woonomgeving. In een serviceflat woont de zorgbehoevende zelfstandig in een appartement. In deze flat wordt de zorgbehoevende omringt met gelijkgestemden die in andere appartementen wonen in de serviceflat. In een mantelzorgwoning woont de zorgbehoevende in de tuin van de mantelzorger. De mantelzorgwoning is geplaatst op privéterrein.

Mantelzorgwoning of zorghof?

Wanneer een oudere nog onafhankelijk is van zorg, kan er ook gekozen worden voor een zorghof. Een zorghof is vergelijkbaar met een serviceflat, het voordeel ervan is dat alles gelijkvloers is. In serviceflats zijn er vaak liften of trappen, bij een zorghof staan op één terrein meerdere zorgwoningen. Het voordeel van een zorghof ten opzichte van een mantelzorgwoning is dat er geen eigen tuin nodig is en de oudere bevindt zich onder gelijkgestemden. Lees hier meer over onze zorghofjes.

Meer informatie over een mantelzorgwoning of zorghof

Met een mantelzorgwoning krijgt de zorgbehoevende de mogelijkheid intensieve zorg te ontvangen van een mantelzorger in de eigen omgeving. De mantelzorger is vaak een familielid of andere naaste. Een zorghof daarentegen biedt meer privacy en onderling contact met andere ouderen. Het voordeel hiervan is dat de woningen zich allemaal op de begane grond bevinden.

Kosten van een mantelzorgwoning of zorghof

Hoeveel een eigen mantelzorgwoning kost of woning in een zorghof hangt af van de wensen en faciliteiten. Wij streven ernaar goede producten met een eerlijke prijs te leveren. Meer informatie over de kosten vindt u op deze pagina.