Vergunningen
Mantelzorgwoning vergunningsvrij
Het verlangen naar een mantelzorgwoning in de tuin voor een dierbare wordt steeds frequenter. Gelukkig is hier niet altijd een vergunning voor nodig. Maar wat houdt een mantelzorgwoning precies in en welke regels zijn van toepassing?
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woonruimte op het terrein van je eigen woning, bedoeld voor degene die je verzorgt. Echter, je kunt er ook zelf in wonen, waarbij de verzorgde persoon in het hoofdverblijf verblijft. Deze woning kan kant-en-klaar worden geplaatst in de tuin, als aanbouw aan het huis.
Wanneer je naaste verhuist naar een verpleeghuis of overlijdt, dient de mantelzorgwoning te worden verwijderd, of moeten de keuken, badkamer en toilet worden gedemonteerd.
Vergunningvrij
Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning is geen vergunning nodig, mits je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Het is echter raadzaam om de gemeente op de hoogte te stellen van je plannen om verrassingen te voorkomen. Je kunt de vergunningsvrijheid van je bouwplannen controleren op https://omgevingswet.overheid.nl/checken Indien toch een vergunning nodig is, kan deze ook via dit online loket worden aangevraagd.
Let op: in beschermd dorps- of stadsgezicht of bij een monument is wel een vergunning vereist.
Voorwaarden
Om vergunningvrij een mantelzorgwoning te mogen plaatsen, dien je te voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken, namelijk:
- De woning mag vergunningvrij worden geplaatst op het achtererf, mits er voldoende ruimte beschikbaar is (binnen een maximum percentage van het achtererf).
- Het is tevens toegestaan om een bestaand bijgebouw om te bouwen tot een mantelzorgwoning.
- In het buitengebied zijn extra mogelijkheden indien het achtererf reeds maximaal bebouwd is. Hier kan een verplaatsbare unit worden geplaatst, enkel bestemd voor mantelzorgdoeleinden. Deze unit mag maximaal 100 m² groot zijn, bovenop de maximaal toegestane bebouwing.
- Je dient te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit, waarin voorschriften zijn opgenomen met betrekking tot veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Deze eisen zijn te vinden in het Bouwbesluit 2012.
De regelgeving voor wonen voor mantelzorg is vastgelegd in het Besluit Omgevingsrecht 2014. Vanaf 1 juli 2022 wordt dit besluit opgenomen in de Omgevingswet. Gemeenten blijven na juli 2022 verplicht om de vergunningvrije mantelzorgwoning te faciliteren, waardoor het plaatsen van een mantelzorgwoning mogelijk blijft.
Pré-mantelzorgwoning
Wil je je voorbereiden op mogelijke toekomstige mantelzorg, zelfs als het op dit moment nog niet nodig is? Dan is een pré-mantelzorgwoning wellicht een optie. Hiermee kun je alvast dichtbij je naasten gaan wonen voor wie je later mogelijk zorg gaat dragen.
Wat is een pré-mantelzorgwoning?
Een pré-mantelzorgwoning is in principe hetzelfde als een reguliere mantelzorgwoning, met het verschil dat je er al kunt gaan wonen voordat er een daadwerkelijke mantelzorgsituatie is ontstaan. Hoewel er nog geen uniforme landelijke regelgeving bestaat, zijn er steeds meer gemeenten die dit toestaan.
Vergunning vereist
In tegenstelling tot een mantelzorgwoning, vereist een pré-mantelzorgwoning vaak wel een vergunning. Als jouw gemeente pré-mantelzorgwoningen toestaat, zijn er voor deze vergunning doorgaans bepaalde voorwaarden van toepassing:
- Je moet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.
- Je moet voldoen aan de bouwvoorschriften voor mantelzorgwoningen.
- Er moet een relatie zijn tussen de bewoners van de hoofdwoning en de pré-mantelzorgwoning.
- De algemene woonsituatie mag niet verslechteren (bijvoorbeeld voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein).
- De pré-mantelzorgwoning mag doorgaans maximaal 10 jaar blijven staan.
Indien binnen 10 jaar mantelzorg nodig is, wordt de pré-mantelzorgwoning beschouwd als een reguliere mantelzorgwoning en is vergunningsvrij. Mits aan de voorwaarden wordt voldaan, mag deze woning blijven staan tot het moment dat de zorgsituatie niet langer nodig is.
Let op: de regels kunnen per gemeente verschillen, dus informeer altijd bij jouw gemeente naar de specifieke regelgeving.
Gemeente staat geen pré-mantelzorgwoning toe?
Als jouw gemeente geen pré-mantelzorgwoningen toestaat, kun je in gesprek gaan en hen vragen om het beleid van andere (omliggende) gemeenten te bekijken. Wellicht kan de gemeente overtuigd worden om het beleid aan te passen en pré-mantelzorgwoningen toe te staan.
Vraag hier uw gratis vergunningscheck aan!
Laat hier uw gegevens achter en wij gaan het voor u uitzoeken.
"*" geeft vereiste velden aan