Search
Generic filters

Wanneer kom je in aanmerking voor een aanleunwoning?

U bent hier: 

  • Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Wanneer kom je in aanmerking voor een aanleunwoning?

Wanneer kom je in aanmerking voor een aanleunwoning?

Een aanleuningwoning is een woning geschikt voor mensen op leeftijd, maar die nog goed ter been zijn. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 55+ en de 65 jaar wanneer men in deze woning trekt. Zoals de naam als zegt, leunen deze woningen tegen een ander huis aan, waardoor er heel direct zorg geleverd kan worden aan de hulpbehoevende. Een aanleunwoning is vaak gelegen in de buurt van een verzorgingstehuis of verpleeghuis. Door middel van een alarmknop kan aangegeven worden dat er hulp van verpleging nodig is. Zo kan iemand zelfstandig blijven wonen, maar wel met de veiligheid dat er zorg dichtbij is.

Het aanbod van aanleunwoningen is per gemeente verschillend. U kunt bij het zorgloket binnen uw gemeente terecht voor meer informatie. Afhankelijk van uw inkomen, kunt u bij een aanleunwoning ook aanspraak maken op huurtoeslag (via de Belastingdienst).

Een aanleuningwoning v.s. een mantelzorgwoning

De  wachttijden in de verzorgingstehuizen lopen door de toenemende vergrijzing flink op. Dat betekent dat de aanleunwoningen snel vol raken, maar dat er wel veel vraag is naar zorg op afstand. Om van je oude dag te kunnen genieten, is er daarom andere oplossing: een mantelzorgwoning. In een mantelzorgwoning kan een naaste de zorg leveren die nodig is, maar wel apart van elkaar wonen. Hierdoor behoudt iedereen de nodige privacy, maar wonen jullie dichtbij genoeg om de zorg en aandacht te verlenen die gewenst is. Een mantelzorgwoning wordt op een privéterrein van een mantelzorger geplaatst, meestal in een tuin.

Regels rondom een aanleunwoning

Sinds 2014 zijn de regels rondom het bouwen van een aanleunwoning wat veranderd. Het is zelfs mogelijk om vergunningsvrij een zorgwoning te plaatsen, mits de woning op eigen (achter)erf gebied komt te staan. (Achter)erf gebied is de oppervlakte van de tuin gemeten vanuit 1 meter van de rooilijn.

Wilt u weten of de positie van de mantelzorgwoning op uw perceel binnen het bouwvlak valt om evt. vergunningsvrij te mogen plaatsen? Doorloop dan onderstaande stappen:

1. Ga naar https://www.ruimtelijkeplannen.nl/
2. Klik op de button ‘plannen zoeken’
3. Vul in de zoekbalk uw adresgegevens in
4. Klik onder het kopje ‘Gemeente’ de verschillende bestemmingsplannen aan totdat er in de kaart gele vlakken getoond worden
5. Binnen dit gele vlak mag u (mits ook aan de overige richtlijnen voldaan wordt) de mantelzorgwoning vergunningsvrij plaatsen.

Wij adviseren u ook om alvast contact op te nemen met de gemeente en de situatie toe te lichten. Tevens om te vragen of u in aanmerking komt voor een eventuele (deel) vergoeding door het WMO. Een onderbouwing van bijvoorbeeld een Airgo/ Fysiotherapeut of huisarts kan de kans hierop vergroten.

De bouwwijze van Domus Cura

Wanneer u een mantelzorgwoning bij Domus Cura koopt, dan bent u gegarandeerd van kwaliteit. Het is niet voor niets onze standaard. Onze mantelzorgwoningen voldoen altijd aan de volgende punten:

  • Kwalitatief hoogwaardig
  • Uitzonderlijk goed geïsoleerd
  • Bijzonder praktisch ingedeeld
  • Volledig maatwerk
  • Samen met onze ervaren adviseur(s) bepaalt u de indeling en uitstraling van de woning

Al onze modellen kunnen op maat gemaakt worden. Daarom raden wij altijd aan om eerst uw wensen aan ons door te geven, zodat we een exacte prijs voor de woning kunnen geven. Uiteraard hebben we wel een prijzenoverzicht beschikbaar waar per model woning een prijsindicatie staat. Door uw gegevens in te vullen via het contactformulier, ontvangt u van ons een modeloverzicht inclusief voorbeeldplattegronden en prijzen.

Modellen mantelzorgwoning

Domus Cura biedt een uitgebreid aanbod aan mantelzorgwoningen in alle soorten en maten. Altijd voor een eerlijke prijs. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook een budgetwoning beschikbaar vanaf €62.450,- incl. btw. Deze beschikt over 42 m2 woonoppervlak, is rolstoelvriendelijk en geschikt voor een 1 a 2 persoonshuishouden.

Gaat uw voorkeur eerder uit naar een iets grotere, op maat gemaakte aanleunwoning? Dan is de Lariks woning vast iets voor u. Dit type heeft minimaal 54 m2 woonoppervlakte en is uit te breiden tot 100 m2. De woning beschikt over twee slaapkamers, een open keuken en zelfs een apart gastentoilet. Benieuwd welke modellen mantelzorgwoningen wij nog meer beschikbaar hebben? Hieronder vindt u een uitgebreid overzicht, waaronder:

Bekijk alle mantelzorgwoning modellen>

Meer informatie over een aanleunwoning?

Heeft u interesse in een van onze aanleunwoningen/mantelzorgwoningen of wilt u meer informatie? Vraag onze brochure aan of neem alvast vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden. Wij helpen u graag! En heeft u een dringende vraag, dan kunt u ons natuurlijk ook binnen kantooruren telefonisch bereiken via 0318-769 161.

 

Vraag informatie aan

Ruim 50 jaar ervaring & vakmanschap in het bouwen van aangepaste woningen.

Interesse in één van onze
mantelzorgwoningen?

Laatste nieuws

Interieurtrends Lente 2024!

 Lees meer

Regels Vergunningsvrij Mantelzorgwoning Plaatsen

 Lees meer

De Voordelen van Mantelzorgwoningen

 Lees meer