Spring naar content

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroe draagt het kangoeroejong in de buidel; daarop is de term ‘kangoeroewoning’, ook wel ‘kangoeroehuis’ gebaseerd. Maar wat is een kangoeroewoning? Een kangoeroewoning is een kleine woning die verbonden is met de hoofdwoning. Dit is vaak de woning van een mantelzorger. De hulpbehoevenden willen namelijk vaak zo lang mogelijk in de buurt van hun naasten blijven wonen, vaak is dit dus de mantelzorger. Bij een kangoeroewoning moet er een directe verbinding zijn met de hoofdwoning. De laatste jaren zien we een toename in het aantal kangoeroewoningen, met name door de toename in mantelzorgers. Een kangoeroewoning mag een maximale oppervlakte hebben van 80m² en is daardoor compact genoeg om in de tuin van de mantelzorger te plaatsen.

Vaker kiezen voor mantelzorg dan een verzorgingstehuis

Steeds meer ouderen kiezen ervoor om langer thuis te blijven wonen vanwege de hoge kosten voor verzorgingstehuizen en de lange wachtlijsten. Vroeger was het heel normaal om met meerdere generaties onder 1 dak te (blijven) wonen en in andere landen is het gebruikelijker dan in Nederland. Vanwege het gebrek aan privacy en de opkomst van verzorgingshuizen is deze manier van wonen echter drastisch verminderd sinds de vorige eeuw.

Vanwege de vergrijzing en het tekort aan goede verzorgingsmedewerkers, kiezen echter steeds meer gezinnen ervoor om mantelzorger te worden. Dit betekent dat de verzorger langdurig en onbetaald zorg biedt aan een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. In veel gevallen wordt dit gedaan door een familielid. Het voordeel van mantelzorg is de persoonlijke band met de verzorger en het persoonlijke contact met de hulpbehoevende. Bij een mantelzorgwoning of kangoeroewoning wonen de mantelzorger en de hulpbehoevende ook nog eens dicht bij elkaar.

Voordelen van een kangoeroewoning

Mantelzorg kan veel tijd in het beslag nemen, dit is afhankelijk van de zorg die de hulpbehoevende nodig heeft. Mantelzorg is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de zorg voor een gezond kind. De mantelzorger gaat meestal dagelijks langs bij de hulpbehoevende om te voorzien in alle behoeften. Wanneer een hulpbehoevende vlak bij de mantelzorger woont, scheelt dit veel tijd en verbetert dit de kwaliteit van de zorg. Doordat de woningen wel van elkaar gescheiden kunnen worden door middel van een deur, behouden beide partijen hun privacy en hun eigen woonruimte.

Een variant op de traditionele kangoeroewoning of kangoeroehuis is daarom de mantelzorgwoning. Hierbij kunt u als mantelzorger in uw eigen woning blijven wonen, terwijl de hulpbehoevende een eigen woning krijgt in uw tuin of op uw terrein. Een mantelzorgwoning wordt geplaatst in de tuin van de mantelzorger en is niet per se verbonden aan de hoofdwoning. Mantelzorgwoningen en kangoeroewoningen hebben een aantal voordelen, namelijk:

  • Geen lange reistijden voor de mantelzorger
  • De hulpbehoevende verblijft in een vertrouwde omgeving
  • Privacy voor zowel de mantelzorger als de hulpbehoevende
  • Geen verbouwingskosten aan de woning van de mantelzorger
  • Niet op zoek naar een nieuwe woning

Een losse mantelzorg- of ‘kangoeroewoning’ kan in de meeste gevallen met slechts weinig moeite in uw tuin geplaatst worden. Voor sommige gemeentes moet hiervoor een doktersverklaring overhandigd worden, maar in de meeste gevallen is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van een kangoeroewoning. Meer informatie over het bouwen van een mantelzorgwoning vindt u op deze pagina.

Ruime keuze in het aanbod van woningen

Bij het bouwen van een dergelijke woning hoeft u niet in te leveren op woonplezier en faciliteiten. Ons grote aanbod in mantelzorgwoningen en moderne kangoeroewoningen zorgt ervoor dat er voor iedere wens een passende oplossing is. Daarnaast denken we ook graag met u mee wanneer het aankomt op het gebied van maatwerk en ontzorging van het gehele proces. DomusCura biedt ook prefab kangoeroewoningen aan, deze worden kant en klaar geleverd. Nadat een prefab mantelzorgwoning volledig in de fabriek is geproduceerd, wordt de woning rechtstreeks op de juiste locatie geplaatst. Hierna is de woning binnen een paar dagen woonklaar.

Niet voldoende ruimte in de eigen tuin?

Niet iedereen heeft de luxe van een ruime tuin waarin een mantelzorgwoning of kangoeroehuis geplaatst kan worden. Ook daar bieden wij graag een oplossing voor: een zorghof. De ouderen die in zo’n dergelijk hof wonen profiteren wel van de zorg van een mantelzorger, binnen een hechte gemeenschap. In een zorghof wonen de ouderen in de buurt van lotgenoten, dit gaat de vereenzaming tegen. Meer over een dergelijk zorghof leest u op deze pagina.

Meer informatie over kangoeroewoningen

Wilt me meer weten over hoe wij onze woningen ontwikkelen? Bekijk dan deze pagina met meer informatie óf vul direct een contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Dringende vraag? U kunt ons uiteraard ook telefonisch bereiken via: 0318 – 769 161.