Search
Generic filters

Wet en regelgeving mantelzorgwoningen 2022

U bent hier: 

  • Home
  • /
  • Nieuws
  • /
  • Wet en regelgeving mantelzorgwoningen 2022

Nauwlettend houden wij de wet en regelgeving in de gaten aangezien er jaarlijks veranderingen plaatsvinden.
Zoals de meeste mensen al weten is het plaatsen van een mantelzorgwoning sinds 2014 vergunningsvrij.
De gemeente kan wel vragen naar medische verklaring waaruit blijkt dat mantelzorg nodig is.

Graag informeren wij u hierbij de mogelijke veranderingen die voor 2022 gelden.

De belangrijkste is de wijziging in de omgevingswet. Kort samengevat betekent dit dat voortaan elke gemeente in Nederland meer vrijheid krijgt om zijn eigen beleid te vormen voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. Dit houdt in dat mogelijk de regels worden verscherpt maar kunnen juist ook versoepeld worden. Met name voor het beleid van pre-mantelzorgwoningen ( wanneer er nog geen sprake is van mantelzorg, maar mensen zich voor kunnen bereiden op de toekomst) hopen wij dat het een positieve uitkomst geeft en dat steeds meer gemeenten dit toestaan.

Ook wij weten nog niet geheel de uitkomst van deze wetswijziging, maar stellen graag open kaart zodat dit geen verrassingen achteraf geeft.

Mantelzorg Nederland zet zich in voor alle mantelzorgers in Nederland en pleit voor een aanpassing in de wetgeving zodat vergunningsvrije mantelzorgwoningen niet worden beperkt in de toekomst! Dit doen zij door zowel Tweede Kamerleden als de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken erop te wijzen door o.a. het tonen van cijfers en feiten.
Waar nodig zullen wij hier uiteraard aan bijdragen.

Zodra er meer informatie bekent is, zullen wij u wederom op de hoogte stellen.