Hoe ouder iemand wordt, hoe vaker hij of zij hulp of ondersteuning nodig heeft. Toch willen ouderen vaak zo lang mogelijk op zichzelf wonen. Soms is dit niet meer mogelijk, daarvoor zijn er genoeg alternatieven. Verschillende woonvormen zorgen ervoor dat ouderen daadwerkelijk langer op zichzelf kunnen wonen of dat er langer in de buurt van een naaste kan worden gewoond. Vier van deze woonvormen zijn:
Een bejaardentehuis is een plek waar ouderen gezamenlijk wonen. Hierbij krijgen ze de zorg die ze nodig hebben. Ouderen verhuizen vaak naar een bejaardentehuis als ze niet meer zelfstandig kunnen wonen of omdat ze eenzaam zijn. In een bejaardentehuis hebben ze meer gezelschap en krijgen ze de aandacht die ze nodig hebben. In de meeste gevallen zijn alle inwoners van een bejaardentehuis 65 jaar of ouder. Er zit één groot nadeel aan een bejaardentehuis. Door de vergrijzing zijn er namelijk vaak lange wachtrijen voordat iemand in een bejaardentehuis terecht kan. Door deze lange wachttijden is een mantelzorgwoning een goed alternatief.
Een mantelzorgwoning is een woning die op de grond van de mantelzorger kan worden geplaatst. Iemand die een mantelzorger is, biedt intensieve zorg aan chronisch zieken, gehandicapten of andere hulpbehoevenden. Vaak wordt deze mantelzorg aangeboden door een familielid. Een mantelzorgwoning kan dus direct in de tuin worden geplaatst van de verzorger. Doordat de mantelzorgwoning niet direct in verbinding staat met het huis van de verzorger, blijft de privacy voor zowel de mantelzorger als de hulpbehoevende behouden. Het voordeel van een mantelzorgwoning is, dat de mantelzorger geen reistijd kwijt is en dat de hulpbehoevende sneller hulp krijgt. Vaak zien we dat naast ouderen ook chronisch zieken of gehandicapten gebruiken maken van een mantelzorgwoning. Mantelzorgwoningen kunnen dus door veel mensen gebruikt worden.
Een aanleunwoning is een woning die wordt gebouwd tegen een verzorgingshuis aan. Op deze manier kunnen ouderen wel zelfstandig wonen, maar hebben ze de mogelijkheid om gebruik te maken van de diensten van het verpleeghuis. Daarom is een aanleunwoning uitermate geschikt voor ouderen die nog goed ter been zijn en nog veel zelfstandig kunnen. Een aanleunwoning hoeft niet persé tegen een verzorgingshuis gebouwd te worden. Het is namelijk ook mogelijk om een aanleunwoning te bouwen tegen je eigen woning aan. Zo kan er vanuit huis mantelzorg verleend worden aan een naaste. Er kan gekozen worden voor een doorgang naar de aanleunwoning toe, maar ook is het mogelijk om een aanleunwoning te maken zonder doorgang. Dit is afhankelijk van de wensen voor uw eigen privacy.
Bij een kangoeroewoning zijn er meerdere woningen onder één dak. De laatste jaren is er een flinke toename in het aantal kangoeroewoningen te zien. Een traditionele kangoeroewoning is vaak één woning, die opgesplitst is in meerdere woningen. Een nadeel hierbij is dat de huidige woning van de mantelzorger vaak niet aan de eisen voldoet. Hierdoor moet er vaak gekeken worden naar een nieuwe woning of moet er verbouwd worden. Aan zo’n verbouwing zitten dan ook vaak hoge verbouwingskosten verbonden. Als een naaste mantelzorg nodig heeft, bekijk dan goed of er wordt gekozen voor een kangoeroewoning of een mantelzorgwoning. Dit is afhankelijk van de huidige woonsituatie.
Wilt u meer informatie over deze verschillende woonvormen? Neem dan contact met ons op of vraag een brochure aan!
Ruim 50 jaar ervaring & vakmanschap in het bouwen van aangepaste woningen.