Spring naar content

Zorgwoning bouwen

We zien een enorme toename in de vergrijzing waardoor lange wachtlijsten voor verzorgingstehuizen en hoge kosten voor ouderen aan de orde van de dag zijn. Veel verzorgers van ouderen of andere hulpbehoevende willen een alternatief voor de huidige zorginstellingen en kiezen vaker voor het bouwen van een zorgwoning. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor mantelzorg te bieden aan hun naasten; zij bieden intensieve zorg aan chronisch zieken, gehandicapten of andere hulpbehoevenden. Mantelzorg vraagt van de verzorgende veel tijd en inspanning. Dit kan verminderd worden door een zorgwoning in de eigen tuin te plaatsen waardoor reistijd niet meer nodig is. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden en kosten van een zorgwoning.

Kenmerken van een zorgwoning
Een zorgwoning, ook wel zorgunit of mantelzorgwoning genoemd, is een zelfstandige woning die geplaatst kan worden in de tuin van de mantelzorger. Deze zorgwoning verschilt ten opzichte van een standaard woonhuis op een aantal gebieden, namelijk:

  • Een zorgwoning is altijd gelijkvloers
  • Binnen 5 weken gebouwd
  • Goedkoper dan een standaard woonhuis
  • Mogelijk om volledig energieneutraal te maken
  • Rolstoelvriendelijk

Het voordeel van een zorgwoning die direct in de tuin van een mantelzorger geplaatst wordt, is het direct verlenen van zorg de hulpbehoevende.

Zowel een zorgwoning als een aanleunwoning bieden zelfstandiger wonen dan een kamer in een verzorgingstehuis. Een aanleunwoning bevindt zich meestal binnen een zorginstelling, waardoor de hulpbehoevende zorg ontvangt van de desbetreffende instelling of dienstencentrum. Vaak zijn de wachtlijsten hiervoor lang en de kosten hoog. Bij een (mantel)zorgwoning heeft u meer vrijheid en privacy: dit type woning kan geplaatst worden in de tuin van een mantelzorger. Zo heeft de hulpbehoevende persoonlijke hulp in de buurt zonder het opgeven van de privacy. Een zorgwoning is een eenmalige investering.

Regels zorgwoning bouwen

  • Vergunningsvrij bouwen: Sinds 2014 is de bouw van een (mantel)zorgwoning vergunningsvrij. Dat betekent dat je een mantelzorgwoning kan plaatsen in de achtertuin zonder dat de gemeente hiervan op de hoogte gesteld worden. De landelijke richtlijnen hieromtrent staan boven die van de gemeente. Voor het bewonen van een mantelzorgwoning moet vaak wel een doktersverklaring overhandigd worden aan de gemeente, maar dit verschilt per gemeente.
  • In een zorgwoning mag maximaal één huishouden wonen, waarvan tenminste een persoon mantelzorg ontvangt of verleent.

Waar kan een zorgwoning geplaatst worden?
Niet alleen in buitengebieden met grote tuinen worden zorgwoningen geplaatst, ook in een stadstuin kan dit geplaatst worden, mits er voldoende plaats is. De standaard units worden opgeleverd vanaf 12m² tot 100m² en alles daartussen. Maatwerk is ook mogelijk en wij denken graag met u mee om tot een gepaste oplossing te komen. Meer informatie leest u op deze pagina met daarin de veel gestelde vragen.

Niet voldoende ruimte of geen tuin? Ook daar is een oplossing voor! Op verschillende plekken in het land worden zorghofjes geplaatst waarbij de bewoners hun eigen privacy hebben maar toch samenleven met lotgenoten. Lees hier meer informatie over de zorghofjes van Domus Cura.

Kosten van een zorgwoning
Bij een zorgwoning komen een aantal kosten kijken. Deze kosten van een zijn afhankelijk van uw wensen. Bekijk op deze pagina een indicatie van onze prijzen of neem vrijblijvend contact op met ons om uw wensen met ons te bespreken.