Tel: 0318 – 769 161
Search
Generic filters

Zorgwoning

U bent hier: Home / Mantelzorgwoningen / Zorgwoning

Zorgwoning

De samenleving vergrijst en verzorgingstehuizen raken overvol. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor mantelzorg te bieden aan hun naasten; zij bieden intensieve zorg aan chronisch zieken, gehandicapten of andere hulpbehoevenden. Mantelzorg vraagt van de verzorgende veel tijd en inspanning. Dit kan verminderd worden door een zorgwoning in de eigen tuin te plaatsen waardoor reistijd niet meer nodig is. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden en kosten van een zorgwoning.

Wat is een zorgwoning?
Een zorgwoning is een zelfstandige woning die zeer geschikt is voor mensen met een beperking of ouderen. Een dergelijke zorgwoning kan in een woongebouw staan óf kan in de tuin van een mantelzorger geplaatst worden.

Het voordeel van een zorgwoning die direct in de tuin van een mantelzorger geplaatst wordt, is het direct verlenen van zorg de hulpbehoevende. Deze woning staat niet direct in verbinding staat met het huis van de mantelzorger, zoals bij een kangoeroewoning wel vaak het geval is, waardoor beiden privacy hebben maar wel de voordelen hebben van een woning in de tuin.

Wat is het verschil tussen een zorgwoning en aanleunwoning?
Zowel een zorgwoning als een aanleunwoning bieden zelfstandiger wonen dan een kamer in een verzorgingstehuis. Een aanleunwoning bevindt zich meestal binnen een zorginstelling, waardoor de hulpbehoevende zorg ontvangt van de desbetreffende instelling of dienstencentrum. Vaak zijn de wachtlijsten hiervoor lang en de kosten hoor. Bij een (mantel)zorgwoning heeft u meer vrijheid en privacy: dit type woning kan geplaatst worden in de tuin van een mantelzorger. Zo heeft de hulpbehoevende persoonlijke hulp in de buurt zonder het opgeven van de privacy. Een zorgwoning is een eenmalige investering.

Voor wie is een zorgwoning geschikt?
Een zorgwoning in de tuin is geschikt voor iedere hulpbehoevende die zorg ontvangt van een naast familielid, vriend of kennis. De mantelzorger is geen reistijd kwijt en de hulpbehoevende ontvangt sneller hulp. Vaak vragen gemeenten om een doktersbewijs om een dergelijke woning in een tuin te laten plaatsen, maar in sommige gemeenten is het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd van de hulpbehoevende voldoende. Het plaatsen van een zorgwoning is sinds 2014 vergunningsvrij.

Niet alleen ouderen, maar ook chronisch zieken en gehandicapten maken steeds vaker gebruik van zorgwoningen. De bewoner kan dichtbij de familie blijven en de persoonlijke zorg ontvangen die benodigd is.

Waar kan een zorgwoning geplaatst worden?
Niet alleen in buitengebieden met grote tuinen worden zorgwoningen geplaatst, ook in een stadstuin kan dit geplaatst worden, mits er voldoende plaats is. De standaard units worden opgeleverd vanaf 12m² tot 100m² en alles daartussen. Maatwerk is ook mogelijk en wij denken graag met u mee om tot een gepaste oplossing te komen. Meer informatie leest u op deze pagina met daarin de veel gestelde vragen.

Niet voldoende ruimte of geen tuin? Ook daar is een oplossing voor! Op verschillende plekken in het land worden zorghofjes geplaatst waarbij de bewoners hun eigen privacy hebben maar toch samenleven met lotgenoten. Lees hier meer informatie over de zorghofjes van Domus Cura.

Kosten van een zorgwoning
Bij een zorgwoning komen een aantal kosten kijken. Deze kosten van een zijn afhankelijk van uw wensen. Bekijk op deze pagina een indicatie van onze prijzen of neem vrijblijvend contact op met ons om uw wensen met ons te bespreken.

Vraag informatie aan

Ruim 50 jaar ervaring & vakmanschap in het bouwen van aangepaste woningen.

Interesse in één van onze
mantelzorgwoningen?

Laatste nieuws

Kant-en-klare mantelzorgwoningen

 Lees meer

Huidige planning Domuscura

 Lees meer

Heeft u ons al gezien?.. #Media

 Lees meer