Search
Generic filters

Seniorenwoning Amsterdam

U bent hier: 

  • Home
  • /
  • Seniorenwoning Amsterdam

Waarom een seniorenwoning in Amsterdam?

Een seniorenwoning, voorheen ook wel een wibo woning genoemd, maakt het leven van senioren zo makkelijk mogelijk. Ouderen kunnen zelfstandig blijven wonen, doordat een seniorenwoning wordt aangepast op basis van de wensen en behoeften van de bewoner. Een seniorenwoning in Amsterdam is geschikt voor ouderen vanaf 55 jaar. Echter, meestal ligt deze leeftijd een stuk hoger. Mocht een jonger iemand in de situatie komen dat hij of zij mantelzorg nodig heeft, dan is het wonen in een seniorenwoning ook vaak toegestaan. De woningen zijn altijd gelijkvloers of hebben een lift.

Een seniorenwoning ligt vaak in de buurt van een verzorgingshuis zodat er ook de mogelijkheid is om ouderenzorg te verlenen aan de bewoner. Amsterdam heeft ontzettend veel verzorgingstehuizen, dit betekent dat een seniorenwoning in Amsterdam zeker mogelijk is. Daarnaast is de woning meestal gelegen in een complex met andere seniorenwoningen. Zo is er voor ouderen de mogelijkheid om in contact te komen met anderen. Dit gaat een groot probleem in Amsterdam tegen; de vereenzaming. Een seniorenwoning verhelpt dit probleem echter niet helemaal. Vaak wonen ouderen niet dicht bij hun naasten en zijn ze zelf niet mobiel genoeg om deze te bezoeken.

Alternatief op een seniorenwoning in Amsterdam; de mantelzorgwoning

Bij een seniorenwoning ontvangen de bewoners in de meeste gevallen niet standaard ouderenzorg. Voor hulpbehoevende ouderen is daarom een seniorenwoning minder geschikt. Een voor de hand liggend alternatief is dan een bejaardentehuis of een aanleunwoning. In Nederland is de vergrijzing een groot probleem. Hierdoor is er bij vrijwel elk bejaardentehuis een wachtrij. Daarom moet de hulpbehoevende lang wachten voordat hij of zij er daadwerkelijk kan gaan wonen.

Een minder bekend, maar opkomend alternatief is een mantelzorgwoning. Wanneer ouderen intensievere zorg nodig hebben, kan hij of zij dit ontvangen van een mantelzorger. Het plaatsen van een mantelzorgwoning op het woonterrein van de mantelzorger, maakt dit een stuk eenvoudiger. Zo is de mantelzorger altijd dichtbij en behouden zowel de verzorger als de hulpbehoevende beide hun privacy omdat men in een eigen, losstaande woning woont. Ook een optie; DomusCura prefab mantelzorgwoningen. Een prefab woning wordt volledig geproduceerd in de fabriek. Na de productie wordt deze rechtstreeks geplaatst op de uitgekozen locatie. Hierna kan de hulpbehoevende vrijwel direct zijn of haar intrede maken in de nieuwe woning.

Bij DomusCura bouwen we verschillende modellen mantelzorgwoningen, ook in Amsterdam. Deze starten bij een oppervlakte van 46 m2 en kunnen oplopen tot maar liefst 125m2 woon oppervlakte. Er is genoeg ruimte om deze woning compleet aan te passen naar uw wensen en behoeften. Denk hierbij aan aangepast sanitair, een verhoogde keuken of een woning zonder dorpels. U kunt een overzicht van al onze modellen hier bekijken.

mantelzorgwoning of seniorenwoning

Mantelzorgwoning ‘Lariks’. Bekijk dit model hier

Mantelzorgwoning vs. Zorghofjes

Mantelzorgwoningen voldoen aan de vraag van de toenemende vergrijzing, met als gevolg overvolle verzorgingshuizen, hoge kosten en het gemis van persoonlijke zorg. Een voordeel van een aanleunwoning, bejaardentehuis of seniorenwoning is dat de ouderen in de buurt van hun naaste wonen. Echter is het ook mogelijk om een mantelzorgwoning te kopen in een zorghofje. Een zorghofje is een complex wat bestaat uit meerdere mantelzorgwoningen die aan elkaar verbonden zijn. Het fijne hieraan is dat ouderen bij elkaar in de buurt wonen en veel sociaal contact hebben. Dit gaat het vereenzamen tegen. Daarnaast is het voor een zorgverlener ook erg praktisch wanneer een groep zorgbehoevenden op één plek woont; zo kan de verzorger snel zorg verlenen aan alle bewoners van het zorghofje. Meer weten over zorghofjes? Klik dan hier.

zorghof met seniorenwoningen of mantelzorgwoningen

Meer informatie

Wilt u meer informatie ontvangen over een seniorenwoning in Amsterdam of over onze verschillende mantelzorgwoningen? Neem dan contact op.

Vraag informatie aan

Interesse in één van onze
mantelzorgwoningen?

Laatste nieuws

Onze visie voor 2024

 Lees meer

Stop de Regelkolder!

 Lees meer

Ruim 65% van de gerealiseerde mantelzorgwoningen zijn ruimer dan 70m2

 Lees meer